Skip links

Trutnov buduje centrum moderního umění

24. 8. 2021

7:10

IMG_7189-upr-1024x683-1_2

Současné umění, nadrozměrné sochy i ateliéry pro umělce. To nabídne nová galerie moderního umění EPO1, která vyrůstá v prostoru bývalé elektrárny v Trutnově. Nové kulturní centrum s velkými ambicemi se veřejnosti představí v květnu 2022, kdy bude zahájena sochařská výstava špičkových umělců. Galerie EPO1 cílí nejen na region a Českou republiku, ale do budoucna chce být významnou institucí minimálně ve středoevropském kontextu.

Od letošního února probíhá revitalizace jedné z posledních industriálních staveb Trutnova, která změní objekt první poříčské elektrárny v unikátní galerii. Výjimečná bude nejen velikostí, ale i programovou náplní. Více než sto let starý pětipodlažní dům se promění v umělecký prostor, který chce upoutat nejen Čechy, ale i milovníky umění z celého světa. Galerie nabídne výstavní plochu o velikosti celkem 3400 metrů čtverečních. Tři z pěti podlaží bývalé rozvodny o celkové ploše 1360 metrů čtverečních se promění ve výstavní prostor pro menší 3D objekty, obrazy, grafiku i fotografie. Součástí tohoto objektu bude také depozitář a technické zázemí EPO1. Největším prostorem se stane původní generátorovna a turbínová hala, ideální místo pro instalaci nadrozměrných a významných sochařských děl o celkové ploše 1300 metrů čtverečních.

Lákadlem nového centra budou sochy, které se díky svým velkým rozměrům do jiných českých galerií nevejdou. Obří výstavní plochy s vysokými stropy dají umělcům šanci vystavit díla, která se objevují jen občas a někde, a nemohou putovat po galeriích jako například obrazy či fotografie. Chceme se zaměřit na plastiky a sochy, protože prostory centra si o to doslova říkají. Navíc máme k sochám vřelý vztah, v naší továrně spolupracujeme se sochaři a některá díla si sami kupujeme, říká Rudolf Kasper. Tím se poříčská galerie EPO1 bude výrazně lišit od většiny českých a evropských výstavních prostor. Budeme se soustředit na větší až nadrozměrné výtvarné objekty, především na sochy. Chceme navázat spolupráci s našimi, ale i zahraničními umělci, například z Polska a Slovenska, doplňuje Renata Kasperová.

Kromě krátkodobých expozic se v centru počítá také s netradičními workshopy s umělci, mladými lidmi a studenty. Cílem je být otevřeným prostorem a dostat umění co nejvíce mezi veřejnost formou edukační činnosti, spolupráce s uměleckými školami nebo veřejnými institucemi. Umělci mohou navíc tvořit přímo v galerii a sochy zde mohou rovnou vystavit.

Když před 106 lety zahájila elektrárna provoz, dodávala elektřinu pro více než 60 měst a obcí. Nyní by mohla mnohem větší část kraje, země i našeho kontinentu zásobovat špičkovým výtvarným uměním. Jsem přesvědčen, že jak se na lidi kulturně působí, hlavně u mládeže, tak taková společnost v budoucnu bude, dodává Kasper, který považuje za normální, pokud člověk peníze vydělá, část věnuje rozvoji regionu. Jsem rád, že kolem sebe vidím v byznysu celou řadu lidí, kteří to cítí podobně. Navíc kulturu, ale i sport nebo školy podporujeme téměř 30 let.

V umělecké oblasti manželé spolupracují s řadou sochařů, v posledních letech zejména s profesorem Michalem Gabrielem či Čestmírem Suškou, ale i s některými kurátory a kunsthistoriky. Naší prioritou není budovat si drahou soukromou sbírku. Chceme zainvestovat centrum současného a moderního umění, a rozjet v něm kvalitní výstavní činnost se zaměřením na sochy. Spolupracovat přitom budeme s lidmi, kteří jsou špičkou ve svém oboru. Platit to bude i o umělcích. Chceme sem dostat ty nejlepší. Věříme, že sem budou jezdit rádi jak umělci, tak milovníci umění, běžní návštěvníci a turisté, přibližuje plány Kasper.

Manželé komunikují s kurátory a sochaři také o expanzi umění do veřejného prostoru, do města nebo do krajiny. To už se nyní pomalu tvoří. Příkladem je Suškova socha Krasavice v Žitné, Gabrielův Lev před městskou galerií v Trutnově nebo Gabrielova socha Lilie, která stojí u nově zrekonstruované kaple ve Slavětíně. Po celé republice i v zahraničí jsou ještě další sochy, které vznikaly v Kasper Kovo ve spolupráci se sochaři Gabrielem a Suškou. Jde například o šestitunový Asteroid v Praze – Dejvicích, nebo velkého nerezového žraloka na chuchelském závodišti. Myslíme si, že to může velmi zatraktivnit okolí, taková místa mohou být cílem výletů. A to nás baví, říká Renata Kasperová.

Byl bych rád, aby se galerie stala cílem pro milovníky umění i pro ty, kteří k němu zatím úplně blízko nemají, vyslovuje své přání věhlasný sochař a pedagog Michal Gabriel. Jeho jméno je už šest let spojeno s unikátními výtvory z nerezové oceli, které vznikají právě ve strojírenské firmě Kasper Kovo. Podle něj projekt dává k dispozici krásné prostory pro komorní i monumentální instalace uměleckých děl. Sochařská expozice se může protáhnout z galerie do krajiny a vytvořit turistické trasy spojující sochy s krajinou. Ve spojení s možností realizovat i některé sochařské projekty ve firmě vzniká nezaměnitelný a originální projekt, který může zcela rovnocenně stát vedle projektu DOX, myslí si Gabriel.

Projekt manželů Kasperových komentuje také sochařka a kurátorka trutnovského Uffa Paulina Skavova: Je to neotřelé a velkorysé. Svědčí to také o určité ušlechtilosti, o ochotě investovat čas a prostředky do vznikající umělecké instituce. Pro někoho je to naprosto nepochopitelné, ale umění a kultura často vypovídají o náladě ve společnosti, o našem duševním rozpoložení. Pro naši budoucnost je to nepostradatelné. To, co je nyní, bude jednou naše historie.

Sdílet

Facebook
Twitter
LinkedIn